Renee Olsthoorn
Menu

Bed of roses

Renée Olsthoorn

Vegetarisme als standaard? door Shasja D

 

Och, och, wat een ophef over de feestdagen Allerhande van Albert Heijn! Er staan prominent vegetarische en veganistische recepten in. Dat kán toch niet!?

Wordt het zo langzamerhand niet gewoon tijd dat de standaard gaat verschuiven? Want waarom eigenlijk niet standaard vegetarisch met de keus voor vlees? Voor een carnivoor is het namelijk niet zo'n ramp om zich te vergissen, maar voor een vegetariër die om wat voor reden dan ook geen vlees wil eten, is het echt heel vies om per ongeluk toch zijn of haar tanden te zetten in een zgn. hamloze tosti waarop toch ham blijkt te zitten.

Overigens zijn de vegetarische varianten vaak al door de carnivoren verorberd voordat de vegetariër aan de beurt is, bijvoorbeeld bij de barbecue. Ook een goede reden voor een verschuiving!

Over barbecuen gesproken, ik zal er nooit over zaniken als het gebeurt, maar ik vind het vrij weerzinwekkend als ik zie hoe mijn vegetarische burger op het rooster naast een stuk van een dood dier wordt gelegd en in zijn vleessappen gaart. 

Zoals gezegd ik zanik er niet over, ik ben al dankbaar dat de lieverds speciaal voor mij vegetarische hamburgers kopen, toch is het een issue voor me. Als vegetariër ben je toch nog vaak in de minderheid. Ik eet niet alleen maar met mijn eigen vega-vrienden. Mijn vriend en grote liefde is zelfs overtuigd carnivoor! Het komt dus vaak voor dat ik de enige vegetariër in het gezelschap ben, en dan heb je je aan te passen aan de norm. Verdomd lastig, want ik eet zo goed als geen dieren. Voor vis maak ik nog wel eens een uitzondering. In restaurants is dat een uitkomst want dan zit ik niet vast aan het meestal troosteloze groentegerecht dat vaak weinig meer is dan een aubergine met taaie schil.

Er zijn uiteraard speciale vega-restaurants maar daar gaat geen vleeseter mee naar toe. Er zijn wel restaurants die hun best doen maar de keuze is niet altijd aan mij. 

Kortom, ik heb vaak het gevoel dat ik de carnivoren in mijn omgeving tot last ben.

Opmerkingen incasseer ik altijd maar beleefd en dankbaar ben ik ook, wanneer er voor mij speciaal iets vegetarisch wordt neergezet. Want zo werkt het nou eenmaal met minderheden. Ik snap dat echt wel.

U begrijpt, voor mij zou de verschuiving van de vleesstandaard naar een vegetarische standaard mét keuze voor vlees een verademing zijn. Laten we bovendien ook niet de wereldomvattende problemen vergeten die door het eten van vlees worden veroorzaakt, zoals milieubederf, bovenmatig watergebruik, ontbossing én, niet in de laatste plaats, dierenleed en ziekten die in verband worden gebracht met het eten van vlees. Wat mij betreft zou het vleesmenu dus allang niet meer de norm mogen zijn. Net als de gevolgen van roken niet meer te verbloemen zijn, zo kan de vleesindustrie ook niet meer normaal en gezond genoemd worden.

Mensen daarop wijzen is misschien een manier om het vlees eten terug te dringen, want dat is in ons aller belang. Daar mag van mij ook de overheid zich mee bemoeien. Volksgezondheid en milieu zijn toch zeker bij uitstek onderwerpen waarmee de politiek zich zou moeten bezighouden.

Dus een vegetarisch menu als norm met een vleesmenu als optie lijkt mij niet meer dan normaal.

©Shasja D, 2018

Go Back

Comment