Renee Olsthoorn
Menu

Bed of roses

Renée Olsthoorn

Over siliconenlippen en botoxgezichten

 

 

"Nee, Facebook, het interesseert me geen ruk dat een moeder een gratis faceliftgeheim publiceert dat haar 20 jaar jonger heeft gemaakt. Anders dan Emile Ratelband hoef ik niet 20 jaar jonger te lijken, ik wil gewoon mijn leeftijd zijn, want ik heb totaal geen zin om mezelf zand in de ogen te strooien. Bovendien heb ik iedere rimpel dubbel en dwars verdiend met hard werken (vrij naar Hillary Clinton) en door veel te lachen..."

Best wel irritant die ongevraagde - geheel op mijn leeftijd en soms conform mijn interesses gerichte - advertenties in de rechtermarge van mijn Facebook-tijdlijn. In dit geval werd dus beweerd dat een 'moeder er twintig jaar jonger uitzag' dankzij weet-ik-veel wat voor cosmetische onzin.

Alweer geruime tijd geleden zaten er in diverse talkshows vrouwen die het slachtoffer waren van ernstig mislukte cosmetische ingrepen door, zeg maar gerust, kwakzalvers. Naar schoonheid en jeugd zoekende vrouwen bij wie de behandeling fout was gegaan. Rampzalig fout. Over de groteske siliconenlippen van deze verbouwvrouwen rolde de ene na de andere horrorstory over cosmetische ingrepen die zij zich hadden laten welgevallen.

Hadden ze het maar niet gedaan. Wat een nachtmerrie!

Misschien ben ik arrogant om te denken dat er niets mis is met mijn uiterlijk, en dat ik met een beetje mascara en lippenstift er nog best mag wezen. Dat zij dan maar zo. Ik pieker er echter niet over om het mes of de naald in mijn lichaam of gezicht te laten zetten zonder dat daarvoor een medische noodzaak is. En als het al noodzakelijk zou zijn, dan zou ik me uitsluitend laten helpen door een échte plastisch chirurg, want niet iedereen weet, denk ik, dat iemand die zich cosmetisch arts noemt geen plastisch chirurg is. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor society-arts Schumacher, die ooit in zo'n talkshow heel omslachtig - en dus enigszins verhullend - verklaarde dat hij wel arts was maar géén plastisch chirurg.

Ik vind het dieptreurig dat zo ontzettend veel vrouwen zich laten wijsmaken dat ze er mooier op worden en er jonger gaan uitzien door een cosmetische ingreep. In mijn ogen worden ze dat nooit, hoe 'geslaagd' de operatie op zich ook moge zijn. Nooit denk ik bij een cosmetisch verbouwde vrouw: 'Goh, wat ziet zij er mooi en jeugdig uit!', maar eerder: 'Hé, die heeft net een facelift gehad' of `Die heeft haar ogen laten liften' of `Mijn hemel, wat een lippen, door een zwerm muggen gebeten?'

Zouden mijn oogleden als gordijntjes voor mijn ogen hangen, prima, of zouden mijn oogwallen zo gezwollen zijn dat ik er niet meer overheen kan kijken, uitstekend... Maar serieus,  ik laat me niet gek maken door een door Facebook gepromote hype! Want dat is cosmetische plastische chirurgie in mijn ogen. De vrouwen in de genoemde programma's zitten met de gebakken peren, zij zochten naar schoonheid en jeugd maar werden Roald Dahls Witches...

Nee, aan mijn lijf geen polonaise, het enige van mij wat ik laat verbouwen is mijn huis, maar zelfs dat alleen als het noodzakelijk is.

 

©Renée Olsthoorn, 2014 herzien 2018

 

Go Back

Comment