Renee Olsthoorn
Menu

Bed of roses

Renée Olsthoorn

Voor Renée, van tante Geertje

 

Het bundeltje gedichten, De stem van phylologos van de beroemde Haagse fotograaf Gerard Fieret kwam ik na jaren weer tegen tijdens een ongekend grote `boekenopruimwoede'. In dit bundeltje stelt Fieret dat hij streeft naar een zo organisch mogelijke realisatie van de taal, ongeacht haar historische en culturele achtergrond. Hieruit spreekt een spontaneïteit die perfect bij hem paste.

De vondst ontroerde mij. Gerard Fieret wipte regelmatig bij Martinus Nijhoff binnen, het liefst aan het eind van de dag, en we maakten altijd een praatje. Een beetje een zonderling was hij, maar daar houd ik juist van. Van `normale’ mensen zijn er al meer dan genoeg. Behalve zonderling was Gerard altijd even opgewekt en complimenteus, althans, naar mij toe.

 

Al opruimend vond ik even later nog een werkje! Een prozagedicht van Fierets alter ego Van Ronsdaele. Hij noemt het, en ik citeer, een soort van gevisualiseerde psychografie. De gedachten waren voor mij als toen tweeëntwintigjarige heel verwarrend, maar nu ik ze opnieuw lees begrijp ik misschien een beetje beter hoe zijn brein werkte. Oppervlakkig gezien chaotisch, maar evenzeer heel observerend, hij was tenslotte fotograaf, en een van het volstrekt unieke soort. Hij schreef even spontaan als hij fotografeerde. Ik vind ze prachtig, met inbegrip van de spellingfouten en doorhalingen.

Vele jaren later zag ik hem op een terrasje in de Passage een kopje koffie drinken. Hij had heel lang grijs haar en een even lange baard. Een verwarde man, voor zich uit mompelend met een glimlach op zijn gezicht. Natuurlijk kende hij mij niet meer, en ik heb hem dan ook niet in zijn mijmeringen gestoord. Ik ben vandaag dolgelukkig dat ik deze boekjes – speciaal voor mij – heb gevonden, en zal ze altijd blijven koesteren.

Meer weten over Gerard Fieret? Lees het artikel `Mislukte foto’s bestaan niet’ op de website van het fotomuseum van Den Haag.

©Renée Olsthoorn, 2018

 

Go Back

Comment